Doodle Journal · Movie lesson learnt

Dangal dan abah

image

Ainin tak sempat tengok dekat cinema pun movie ni. Tahupun sebab kawan sebut, dan bila nak tengok, tengok cinema dah tak tayang sebab dah habis tempoh dah😂

Akhirnya dapat tengok jugak dekat laptop.

Suka sangat dengan quote lagu dalam cerita ni, “fortune bows before your intense efforts”

Sepanjang tengok cerita ni, terfikir dekat disipin diri. Teringat dekat abah, apa yang dia tanam dalam diri sejak kecik. Abah memang wake up me pagi pagi since sekolah rendah. Gigih kan, budak sekolah rendah bangun pagi semata mata nak study buku ensiklopedia? Itulah abah. Sangat strict. Tapi sebab dialah, i am who am i today.

Dan kita, nak dapat sesuatu benda, betullah. Memang kita kena bagi part of ourself first. Or wholly of ourself. Gitulah, berfikir dengan otak kanan.

Semua needs labour. Tiada yang bergolek dengan senang. Ya, ainin pernah silap dengan anggapan ni. Mesti kena ada part kita yang memberi dulu, baru expect untuk menerima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s