Antioxidant · COD Shaklee Kerteh · Enfuselle

Enfuselle untuk kulit berminyak

image

Bangun pagi pagi
Cuci mukaa lagi 🚿

Haa nilah dia pencuci muka #enfuselle shaklee yang orang tatau dia wujud tu 😂. Sejak #nutriwhite dah habis, ainin nak try yang ni pulak! Yang paling penting, full of antioxidants and no dangerous chemicals to be worried about 😍 bayangkan syarikat nutrisi keluarkan produk skincaree oso. Ainin bayangkan nutrisi yang best best dalam produk skincare diaaa boleh tak ? 😋

This one is for oily skin. Kalau yang dry punya, texture dia macam putih putih gitu. Lebih kepada lotion. Yang ni gel 😊 #aininshaklee #aininsharing

 

COD Shaklee Kerteh

Kencing yang tidak dapat dikawal | urinary Incontinence

 

image

Okeh, nak tunaikan janji:) Boleh tonton video ainin dekat FB Ainin Sofia Mohamad Napi

Mingu lepas, ainin dapatlaa hadir talk pasal urinary incontinence. Apa tuuu? Basically urinary incontinence ni adalah cabang kepada overactive bladder, yang menyebabkan kencing tidak terkawal dan tidak dapat dikawal.

Selalunya, benda ni terjadi kepada golongan emas dalam kalangan ladies, masa bersin, batuk, ketawa, angkat barang berat dan sebagainya, kesian tauu, sebab bila perkara ni terjadi, ini sangat menganggu kehidupan sosial dan peribadi seseorang wanita tu.

Sebenarnya, orang-orang muda pun ada possibility untuk kena. Kenapa sebenarnya benda ni terjadi? Sebaabb otot pelvic mereka atau otot yang menyokong pundi kencing dan salur kencing dah jadi lemah.

Otot-otot tu ni jadi lemah, biasanya kerana kehamilan, normal birth giving, obesiti, batuk kronik, banyak buat kerja-kerja berat dan keturunan pun adalah salah satu punca dia jugaklaa.

Dan jangan risau, inshaaAllah isu ni boleh dirawat dan possibility untuk kembali normal tu ada:)

First option yang duketor akan suggest ialah bladder training dengan catatan bladder diary. Dr Bahiyah pesan, kalau kita tengah rasa-rasa untuk membuang air kecil, seboleh-bolehnya, jangan terlalu melayan, sehingga SANGAT kerap pergi ke toilet. Nanti otot yang mengawal pundi kencing menjadi lemah dan pundi kencing juga akan otomatik jadi mengecut.

Jadi, latihan ini sangat penting dalan bladder training.

Siapa pernah dengar pasal Kegel exercise? Haa exercises ini pun penting untuk melatih kembali otot pelvic, tak limited hanya pada orang yang menghadapi isu urinary incontinence, tapi juga ibu-ibu yang sudah bersalin mahupun yang sudah berkahwin.

Selalunya doktor akan pilih option ni dulu, dengan bantuan physiotherapist. Then, patients kena konsisen dengan exercises ni dulu for a few months.

Approach yang lain adalah pharmaceutical, botox dan surgeryy. Haa botox pun boleh merawat. Tapi tulah, approach ini ada jangka masa yang limited dan surgery pun orang tak prefer sangat kerana bersifat ‘invasive’.

Dan nak tahu takk, Kegel exercise ataupun bladder training tuh sangat membantu kita ladies, walaupun kita kena urinary incontinence ataupun tidak. Rajin-rajinlah exercises!

Nak tahu exercises tu macammanaaa?
Boleh google kegel exercises atau seek info from the physiotheraphyst:)

Persoalan fiqh dan ibadat pulak, ofkoslaa sangat stress kann dengan isu nak jaga wudhu. Kadang kadang kita dah berwudhu, tetiba, terkencing pulee. Macammana pulak bila benda ni terjadi masa tengah solat?

Apabila perkara ini berlaku, kita treat dia macam isu istihadah. Means, cuci sehingga yakin, ambil wudhu selepas masuk waktu dan pakai pantiliner atau pampers supaya kita dalam keadaan suci untuk beribadah. Jika terbatuk ketika solat dan jadi tak suci balik, perkara ini dimaafkan dan kita boleh meneruskan solat seperti biasa ❤️

Semoga membantu!

Al-quran

Hujan dan Ramadhan

Analogi indah.

Ramadhan – Hujan Lebat Penuh Dengan Rahmat

Seorang ulama’ telah menulis bahawa Ramadhan adalah umpama hujan yang lebat. Walaupun semua orang berpeluang untuk mendapat sebanyak air yang penuh keberkatan yang Allah SWT kurniakan, tetapi tak semua mendapat air yang sama banyak.

Ini adalah kerana banyaknya air yang kita perolehi bergantung kepada sebanyak mana air yang dihajati dan sebesar mana takungan yang kita sediakan.

Seandainya kita hanya menyediakan sebuah cawan untuk menakungi air yang mencurah-curah itu maka kita akan mendapat secawan air. Sekiranya sebuah baldi yang disediakan, maka yang kita perolehi hanyalah sebaldi air. Jika kita mampu menyediakan takungan seluas tasik, maka akan kita perolehi sebanyak itu pula air hujan yang Allah SWT kurniakan.

Demikian pula halnya dengan Ramadhan. Banyak manakah kurniaan Allah SWT dalam Ramadhan yang kita hajati dan persediaan apa pula yang kita lakukan untuk mendapat kelebihan bulan yang penuh dengan kelebihan ini.

Marilah kita semampu mungkin menagih keampunan Allah dan kasih-Nya dan terus menerus menjalankan aktiviti-aktiviti yang telah disyari’atkan oleh Allah SWT untuk menyuci dan merawat hati kita. Semoga mendapat sebaik-baik ganjaran.

Credit : Ustazah Fatimah Syarha

Personal Life

Telekung Siti Khadijah untuk Hari Ulang Tahun Kelahiran Mak

Assalamualaikum semuaaa
Jumaat lepas, i got the chance to buy mum her birthday gift!
This gift was our siblings’ sharing. Build our whatsapp group dan kumpulkan dana, and last sekali, ainin belikan sebab kebetulan butik telekung siti khadijah ni baru bukak dekat Mesra Mall, Kerteh.

Sebenarnya, Ainin pun tak sure kenapa telekung ni femes sangat tapi bila tengok dekat design kepala telekung diaaa, no wonderrr 🙂 design dekat kepala, dia buat pemakainya berasa selesa.

Tampak mewah, dengan lace yang cantik. Material fabrik telekung ni adalah kapas, tapi tak jarang dan tak kasar.

Telekung siti khadijah mak yang first namanya ialah Maryam, tapi rupanya Maryam punya keluaran adalah khusus dan terhad untuk jualan dekat Go Shop sahaja, dan makluman daripada staffnya, telekung Maryam sudah out of stock.

Basically, telekung SK punya 3 design yang utama. Classic Signature ialah telekung putih dengan sulaman di hujung telekung, berharga RM 245. Dua telekung lagi pula berharga RM 239 dan RM 229, hanya berbeza pada design di hujung telekung.

Telekung SK punya pelbagai warna dan pelbagai saiz. Saiz ni basically merujuk kepada saiz pada kepala kita.

image
Butik telekung Siti Khadijah di Mesra Mall, Kerteh 
image
Design berbeza pada hujung telekung: RM 229
image
RM 239
image
close up design
image
close up design

 

image
warna pink RM 239
image
Kotak atas permintaan, tambah RM 14.50

image

 

Alhamdullilah, terima kasih telekung Siti Khadijah! Telekung kedua jenama SK mak berwarna gold, untuk mak menunaikan solat dengan khusyuk dan selesa:)

Doodle Journal · Movie lesson learnt

Dangal dan abah

image

Ainin tak sempat tengok dekat cinema pun movie ni. Tahupun sebab kawan sebut, dan bila nak tengok, tengok cinema dah tak tayang sebab dah habis tempoh dah😂

Akhirnya dapat tengok jugak dekat laptop.

Suka sangat dengan quote lagu dalam cerita ni, “fortune bows before your intense efforts”

Sepanjang tengok cerita ni, terfikir dekat disipin diri. Teringat dekat abah, apa yang dia tanam dalam diri sejak kecik. Abah memang wake up me pagi pagi since sekolah rendah. Gigih kan, budak sekolah rendah bangun pagi semata mata nak study buku ensiklopedia? Itulah abah. Sangat strict. Tapi sebab dialah, i am who am i today.

Dan kita, nak dapat sesuatu benda, betullah. Memang kita kena bagi part of ourself first. Or wholly of ourself. Gitulah, berfikir dengan otak kanan.

Semua needs labour. Tiada yang bergolek dengan senang. Ya, ainin pernah silap dengan anggapan ni. Mesti kena ada part kita yang memberi dulu, baru expect untuk menerima.

COD Shaklee Kerteh · Why Shaklee

Trip Shaklee ke Jepun 2017

Wall ainin harini penoh dengan gambar jeponn😂
Tahniah geng shaklee yang tengah 5 star trip ke japangg

Do enjoy korang punya trip yang worth it with korang punya hard efforts 💪🏻

Trademark trip shaklee, dia akan sambut people with suprise gift dekat atas katil dan semua orang akan excited nak masuk bilik nak bukak hadiah😂

Tengok tu! ESP 6 flavors special edition!
Mana adaaa dekat memanaaa 😂

One of the keistimewaan of being a shaklee’s member. Sesambil jaga kesihatan, dapat pegi trip free pulak dahh

Ada banyak lagi tau keistimewaan jadi member shaklee.