COD Shaklee Kerteh · Health tips · Kehamilan · Nutrisi Kehamilan

Tulang, kalsium dan Ostematrix

image

Pepagi dapat mesej,

Akak, saya nak tanya pasal ostematrix. Saya memang tak minum susu dan saya memang makan ostematrix. Saya umur 18 tahun.
.
.
.
.
.

Hurm akak 18 tahun, susu tak amalkan hari- hari. ostematrix tak makan 😭

kadang kadang,kita pun boleh jadi terinpirasi dengan orang yang bertanya.

Ada orang tu pulak,
Dia borong stok Ostematrix siap siap untuk setahun sebab mak dia suruh 😂

Biasalah mak dia dah makan asam garam dulu.
Time mak dia pregnant dulu, hilang few teeth sebab tak cukup kalsium. Berebut dengan baby 😱😱

Bercakap mengenai kalsium,

Kalsium bukan makanan tulang.
Tapi kalsium disimpan di dalam tulang.

Bone acts as storage of minerals.
Bukan kalsium saja, tapi phosphate dan sebagainya.
Jadinya tulang padat.

Kalau mineral kurang?
Tulang tadapat nak simpan banyak.
Jadinya tulang jadi poros. Fragile.

Kalau tiang rumah kita fragile dan bergoyang goyang seram tak?
Begitulah.

Tulang kan tiang kepada badan.
We’re protein creatures, dipasakkan dengan tulang.

Risau juga 😢

Sebab bahayanya osteoporosis, dia tade simptoms.
Cuma, kalau sakit sakit badan dan lenguh lenguh badan, dah jadi antara tanda calcium homeostasis tarik kalsium dari tulang😥

Tak ramai tahu, ladies stop from absorbing calcium maximally around umur 30 tahun. Means untuk padat-padatkan tulang tu. Which is dipanggil peak bone mass.

Lepas daripada umur tu, bone STOP absorbing calcium maximally 😥 Teenage dan adult of early 20-s, rajin rajinlah amek calcium😭 lepas tu dah terlambat dah nak bagi makanan dekat tulang.

So kalau macamtu, tak gunalah amek calsium kalau terlambat?

Lagilah kena amek😭 sebab tulang kita fragile tak kuat, kita tak menabung kalsium dolu dolu. Tak amek ostematrix dulu dulu 😭

Ainin attach infographic dekat bahagian sini ❤️

Ainin amek chance share pasal pentingnya kalsium, amek peluang promo ostematrix tinggal seminggu lagi hurmmmm

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s