Alfalfa Shaklee · Health tips · Set Kulit · Set Kurus · Set Resdung

Bahaya Alfalfa complex.

 

Travel memang best.
Travel memang seronok.
Travel memang exciting.

Tapi.

Bila tetengah travel tu kan. Dapat inbox bagitahu testimoni macam ni kan. Best dia, seronok doa, exciting dia lain macam tau :’)

Tiba- tiba ada kolam dekat mata pun ya jugak :’)

Best ke alfalfa?
Alfalfa ni apa?

Alfalfa ni sebenarnya tumbuhan herba, nama saintifik dia medicago sativa. Ada orang panggil dia jamu moden. Memang banyak kajian pasal this herb plant. Menariknya dan specialnya this herb, its root mengakar jauh ke dalam Bumi, serap semuaaa nutrient.

Apa yang Ainin suka pasal alfalfa, characteristic dia yang anti- inflammed tu obvious sangat! Apa yang Ainin suka lagi, bila sahabat sahabat yang consume pun happyyy, bila parents sahabat pon happyyy, cerita memacam improvement dapat bila consume alfalfa.

Dah kurang gatal, senang nak membuang, boleh buat skrub muka lagi! Jimat kan?

Sebotol bukan 30 tablet youu.
Tapi 300 tablet 😱
Exciting kannnnn.

Dalam pemakanan pulak, alfalfa punya sifat alkali. Sebab alfalfa kan tumbuhan. Okeh, kita tengok sini.

image

So, agak agak awak orang makan banyak part mana?

Lepastuh,
Kalau macaam makan banyak banyak part yang belah kiri, kalau badan jadi bersifat acidic?
Kesan badan berasid jadi acaneee?
Tamao gitau. Search sendiri 😜✌🏻️

Tamao makan alfalfa yang bersifat alkali, sila kasi badan awak neutral dengan makan banyak banyak part yang belah kanan tuh okay?

Alfalfa bahaya?

ya, memang bahaya. Alfalfa akan buat awak jatuh cinta 😍😁. Kalau terasa nak try supplement, nak try trusted brand shaklee, bolehlah whatsapp/ telegram Ainin okay dekat 0145291689 😊

COD Shaklee Kerteh · Health tips · Kehamilan · Nutrisi Kehamilan

Tulang, kalsium dan Ostematrix

image

Pepagi dapat mesej,

Akak, saya nak tanya pasal ostematrix. Saya memang tak minum susu dan saya memang makan ostematrix. Saya umur 18 tahun.
.
.
.
.
.

Hurm akak 18 tahun, susu tak amalkan hari- hari. ostematrix tak makan 😭

kadang kadang,kita pun boleh jadi terinpirasi dengan orang yang bertanya.

Ada orang tu pulak,
Dia borong stok Ostematrix siap siap untuk setahun sebab mak dia suruh πŸ˜‚

Biasalah mak dia dah makan asam garam dulu.
Time mak dia pregnant dulu, hilang few teeth sebab tak cukup kalsium. Berebut dengan baby 😱😱

Bercakap mengenai kalsium,

Kalsium bukan makanan tulang.
Tapi kalsium disimpan di dalam tulang.

Bone acts as storage of minerals.
Bukan kalsium saja, tapi phosphate dan sebagainya.
Jadinya tulang padat.

Kalau mineral kurang?
Tulang tadapat nak simpan banyak.
Jadinya tulang jadi poros. Fragile.

Kalau tiang rumah kita fragile dan bergoyang goyang seram tak?
Begitulah.

Tulang kan tiang kepada badan.
We’re protein creatures, dipasakkan dengan tulang.

Risau juga 😒

Sebab bahayanya osteoporosis, dia tade simptoms.
Cuma, kalau sakit sakit badan dan lenguh lenguh badan, dah jadi antara tanda calcium homeostasis tarik kalsium dari tulangπŸ˜₯

Tak ramai tahu, ladies stop from absorbing calcium maximally around umur 30 tahun. Means untuk padat-padatkan tulang tu. Which is dipanggil peak bone mass.

Lepas daripada umur tu, bone STOP absorbing calcium maximally πŸ˜₯ Teenage dan adult of early 20-s, rajin rajinlah amek calcium😭 lepas tu dah terlambat dah nak bagi makanan dekat tulang.

So kalau macamtu, tak gunalah amek calsium kalau terlambat?

Lagilah kena amek😭 sebab tulang kita fragile tak kuat, kita tak menabung kalsium dolu dolu. Tak amek ostematrix dulu dulu 😭

Ainin attach infographic dekat bahagian sini ❀️

Ainin amek chance share pasal pentingnya kalsium, amek peluang promo ostematrix tinggal seminggu lagi hurmmmm

 

COD Shaklee Kerteh · Health tips

Umur kronologi, umur biologi

“A younger brain is a better brain”
-Dr Rizal Abu Bakar

Kita boleh ada a younger brain, irregard the age.
Means kita boleh ada otak yang muda walaupun usia badan kita dah berusia.

Begitu juga badan.
Kita boleh ada badan yang muda, irregard kita punya umur chronogical.

Sebab umur memang ada dua.
Chronological age dan biological age.

Mari kita aim untuk ada biological age yang muda, walaupun chronological age kita sudahpun berusia.

Bagaimana?
Melalui gaya hidup sihat, pemakanan, gaya pemikiran dan sebagainya.
.
.
.
.

Bak kata sahabat Aina Aziz
Empat tahun lagi ke umur 30 tahun πŸ˜‚

Ostematrix shaklee

Teh tarik susu bukan susu

Ainin ingat lagi,
Time lecture Biochem masa degree dulu,
Dr Ros ada remind,

Jangan tertukar dan jangan fefeeling kita minum susu kalau kita minum teh tarik susu ke nescafe susu ke dekat cafe tu.

Sebab dia guna condensed milk.
Condensed milk bukan milk.
It’s sugar πŸ˜‚

Tahu kan yang mana satu condensed milk?
Dr Ros remind,
Condensed milk is madeup of mostly sugar. Nothing’s milk.

Jangan fefeeling badan kita amek kalsium pulak kalau kita minum teh tarik susu πŸ˜‚

Penting sangat ke kalsium?
Hatta kita bergerak pun perlukan kalsium dan vitamin D.

Boleh je tanak amek ostematrix,
Nih, amek sumber kalsium from sayur attached below 😊

Makan ke tak makan?
Hashtag muhasabah nutrisi. πŸ˜•

Alfalfa Shaklee · Married life

We photosynthesises πŸ˜†

image

Tadi botol alfalfa baruuu dah sampai rumahh. ( sebenarnya baru amek, box gdex tuh dah sampai lamaa dah dekat ofis 😌)

 

Order kalini special sikit. Sebab order satu, tapi dapat duaaaa hehehehe 😁
.
.
Excited bukak botol baru, kita rasmikan dengan sharing dengan thehusband.
.
.
Thehusband tengok botol.
“Eh apaa ni chlorophyl. I’m not a plant. I’m not doing the photosynthesis thingieeee”

πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘

Yelah. U dont look as plants too.
.
.
Tapi last last, tanya.
“Okeh, bape bijik ?”
.
.

πŸ˜„πŸŽ‰

Ostematrix shaklee

Sebab kita perlukan Ostematrix Shaklee

imageOstematrix tu ainin kenal masa kakak bagi time ainin senggugut duluuu

N ramaai sangat bagi testimoni kebas kebas kaki time pregnant dan sakit sakit badan tu dah okay

Dalam oste ada 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi

400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya

400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

2 tablet Ostematrix sahaja berupaya menghasilkan peningkatan ketara dari segi statistik dalam paras kalsium darah yang disukat dalam suatu tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.

image

Dulu nama lama ostematrix ialah calcium magnesium 😁

Satu lagi manfaat oste ialah bila makan malam, esok πŸ’© akan jadi lembut hehehe tiada lagi sembelit

eh perlu ke kita dengan keperluan kalsium?

image

Awak umur berapaa? Dan sehari hari awak ambil berapa banyak keperluan kalsium awak? Kan kan. Tak ramai yang sebenarnya peduli dengan kesihatan tulang dan keperluan kalsium badan mereka.

Sesape yang ada mana-mana wanita kesayangan, tak kisah lah mak ke, nenek ke, adik perempuan ke, surihati ke, actually wanita dalam zon bahaya. 😱

Kita orang perempuan, sentiasa kehabisan kalsium dalam badan. Tau tak ni?

“Eh, camne boleh hilang kalsium dalam badan?”

Haa meh ainin nak cerita. Topik ni agak serius sikit, tapi Ainin cuba buat dia simple dan mudah difahamiπŸ˜€

Kisah dia camni.

Dalam darah kita ada kalsium tau. Ia akan dikekalkan sebanyak 1% secara konsisten dalam darah kita. Tak kira lah musim salji ke, musim panas ke. 1% ni memang kena kekal dalam darah.

Bila datang bulan, darah keluar sekali dengan kalsium tu. Kiranya flush out sekali.

Bila jadi macam tu kan, memang lah tiap bulan kuantiti kalsium menurun dari dalam darah kita kan? Tu baru haid. Belum termasuk nifas lagi. Yang berapa kali kita bersalin tu. Juga mengandung dan menyusukan anak tu. Bukan sorang kita kandungkan dan susukan anak kan? Boleh bayang tak berapa banyak kalsium yang dikeluarkan dari badan kita.

Sebab tu kita kena topup dengan kalsium setiap hari.

Kalau kita tak topup, kalsium tu akan diambil dari tulang dan gigi kita. Sebab tulah, bila kurang ambil kalsium, tulang mudah rapuh akibat poros.

Ada orang cakap, setiap hari kena ambil susu. Tapi sejauh mana sebenarnya susu tu membantu dalam bekalkan kalsium pada badan kita actually?

Sebab nak dapatkan kalsium ni ia perlukan proses. Proses tu perlu bantuan dari ejen pengangkutan kalsium tu, ejen penyerapan, dan juga ejen yang membantu kalsium tu boleh bertindak.

Ramai je orang yang ambil kalsium tak kiralah dalam bentuk susu mahupon pil, yang tidak memberi kesan langsung pada dirinya.

Akibat ejen-ejen tu tak disertai sekali bersama kalsium tu. Akhirnya menjadi mendapan dalam darah. Yang mana memberi kesan buruk pada diri.

Contohla kita ada buka kilang beras. Kita ada penuh beras dalam gudang. Tapi tak de lori nak angkut, tak de kedai runcit nak ambik, takde pemborong, tak de pembeli. Camne beras kita tu nak laku? Apatahlagi nak berjaya dalam bisnes beras tu. Itu perumpamaannya.

Kalau awak tak tahu, Ainin nak gitau. Mineral yang paling susah nak hancur adalah kalsium. Sebab tu Dr Shangrow buat kajian pasal ni. Dan hasil kajiannya, Dr Shangrow dapat simpulkan yang kalsium yang hancur dalam masa kurang dari setengah jam tu adalah kalsium yang bagus.

Bila Mentor ainin test pada Ostematrix, ia memang hancur kurang dari setengah jam. Patutla bila ambil ostematrix ni, kesan dia cepat. Sebab ia mudah larut, lagi pula dia ada segala ejen yang diperlukan tu bagi memastikan penggunanya mendapat kesan yang cepat dan superb.

Dan ini bukan test sesaja, kajian siap dibuat secara rasmi dan siap ada paper lagi!

image

Mentor Ainin dah masuk 7 tahun makan ostematrix ni, tak de masalah batu karang ke apa tau. Memang seronok sangat. Gigi pon takde tanggal-tanggal akibat kurang kalsium. Kiranya walau menyusu 4 anak tanpa henti, dengan mengandung dan bersalin lagi sebelum ni, kalsium dalam badan mentor ainin tak pernah luak. Alhamdulillah.

Ostematrix ni bagi ainin, bukan calang-calang suplimen tau. Walau harganya hanya 62 sen sebiji, kalsium di dalamnya sebanyak 250mg. Yang mana seperti kalsium dalam segelas susu segar. Yang peliknya, ia tak de bau susu langsung. Apatahlagi bau lembu atau kambing. Hehe. Nak kata ada bau pemerah susu lagi lah jauh kan πŸ˜€

Ainin suka ni sebab Ainin boleh lari dari bau susu yang memang Ainin tak suka sejak kecil lah. Best kan?

Makan pil pon, boleh dapat kalsium. Ingatkan dulu kena minum susu je baru dapat kalsium tu. Jadi takde kalut lah nak kena bancuh tengah-tengah malam pon kan. Selesai satu masalah.

Yeay! Badan boleh kekal ada kalsium bila-bila masa saja dengan hanya 62 sen. Mana mauu dapat kan? Susu segar bukan harga 62 sen. Tapi ostematrix betul 😊

Kalau awak nak baca lagi artikel mengenai kesihatan tulang, boleh baca dekat sini

Berminat untuk cuba ostematrix, terus je whatsapp ainin dekat sini πŸ‘‡πŸ»

http://www.wasap.my/60145291689

Cinch Shaklee · Set Kurus · Set Tambah Berat

Berpisah dengan Cinch Shaklee!

image

image

Kitaa sebut cinch,

Dia sebut cecinch.

Kita taip cinch,
Dia taip cecinch jugak πŸ˜€πŸ˜‚

Comel agaknyaa bunyik cecinch instead of cinch πŸ˜‚

Cinch dah sampai terengganu dahhh with all of the stuff last week! πŸŽ‰

Tapi tak sempat nak unbox pun semua barang rumah lagi, Ainin kena datang sini balik settlekan fasa fasa terakhir progress. Resah berpisah lama lama dengan cecinch ni πŸ˜‘ see you soon ❀️