luxeFrame

wood

status:
my one week holiday has come to its end.
week 12 will celebrate us with assignment submission plus test plus plus plus.

pampering myself with so much books in this week.of finishing four to five:) * euphoria.
sebab mak takkan bagi buat macam tu kat rumah.
& me myself-know well of her reason:) & i absolutely thinks she’s right.

i wonder the right solution in how to read books, even you are packed with other thing.
increase your reading speed:P
i’m not nerd, i just love books:)


oke bai. nak siapkan assignment.



luxeFrame

tangled







Salah satu pesan Habib Umar dalam berdakwah “ jangan terkesan hatimu dengan iqbal(penerimaan orang terhadap dakwah kita) dan idbar (penolakan orang terhadap dakwah kita)” 


Setiap daei mesti tidak takut walupun hanya dia seorang yang berjuang menyampaikan agama Allah tanpa sokongan dan pengaruh kuat. Daei perlu yakin Allah lah yang akan membalas usaha kamu yang ikhlas itu.

luxeFrame

story




status:
of finishing 2 books in two days:)
molecular genetic seminar-tomorrow.


so, alhamdullilah we did it for our mother’s suprise through the simple video:)
i mean i just compile all the pictures & videos,
though the hardest part was to collect of my brothers’ & sisters’
but alhamdullilah, they eased everything:)

& this was the update from my youngest brother’s part on 2oth may:

06.15AM : I woke up early than usual. ( nk buat surprise nih!) – pegi ruang tamu – sambung pendrive kt TV( ada video dlm pendrive) – telangkupkan satu tv tu dengan kain.

06.45AM : pasang camera tersembunyi (dear Ainin SofiaAhmad FarisAhmad Izaq,Ahmad SyaziliAttiey Mohamad, kalu nk tgk reaksi mok, nti blik umah hea tnjuk deh, hehe) – waiting for suprise *nervous hahaha

07.00AM : mak ajak sarapan kt dapur – bagi alasan nak makan kt luar ( of cos la, TV kn kat ruang tamu, mana ada kat dapur) – she walk and… jeng3! – she was curious,
” ni kain gapo pulok ni?” – ditariknya kain itu, and then… she saw the video… – I play it for her. – mak speechless – she smile, she laugh, and then I saw a tear in her eyes, well she must be really touched. I kiss her hand and I said ” Selamat Hari Lahir mok… hehehe”

07.15AM : bru turun rumah nk pegi sekolah – she waved at me and she smiled, a smile that I never saw it before. She must be very happy, insyaallah. Alhamdulillah. Thanks brother and sisters! We made it! Alhamdulillah 🙂




because i know things that make her happy.
when we, one family get unite.
even after she’s gone. sobs.
yes, she always mentions that.

luxeFrame

carved

in the igloo,:)

status:
mum’s bday, this monday:)


we were freaking cold last night.
my fingers got swollen. my feet- slightly hurts.
i was lil bit breathless.
it wasnt a good sign, – if i really in the winter.


i’m happy for the seminar of ‘boost your creativity’ today!
thumbs up!




luxeFrame

repeated

status:
picture which above appears at the right time.


cukuplah untuk saya percaya Dia mengetahui segala sesuatu, mengatur segala sesuatu,
pelindung saya di masa ini & di masa selepas ini.


& btw, the story which below is something :’)

“Hanzalah telah munafik! Hanzalah telah munafik!” 

Lantun Hanzalah pada dirinya. Kakinya mengerah cepat ke Masjid. Nabi pasti ada disana fikirnya. Riak ketakutan dan secebis penyesalan terlukis diwajahnya.

“Hanzalah telah munafik! Hanzalah telah munafik!” 

Diulangnya beberapa kali. Sedang dalam perjalanan, Hanzalah berselisih dengan Saidina Abu Bakar As Siddiq. Saidina Abu Bakar terkejut dengan apa yang diucapkan oleh Hanzalah tersebut.

“Apakah yang telah kau katakan ini wahai Hanzalah?”  Tanya Abu Bakar.

“Wahai Abu Bakr, ketahuilah Hanzalah telah menjadi munafik. Aku ketika bersama Rasulullah aku merasakan seolah-olah syurga dan neraka itu sangat hampir padaku. Aku menangis kerana takutkan neraka. Namun. Dirumah aku ketawa riang bersama anak-anak dan isteriku . Hilang tangis aku bersama Rasulullah. Aku telah menjadi munafik!”  Ujar Hanzalah sambil teresak-esak bimbangkan akan dirinya.

Saidina Abu Bakar terkejut.

“Kalau begitu aku pun munafik. Aku pun sama denganmu wahai Hanzalah.”

Lantas, kedua-dua sahabat ini bersama-sama menemui Rasulullah. Tangisan tidak berhenti. Mereka benar-benar ketakutan. Takut pada Allah. Takut azab neraka yang sedia menunggu para munafik.

Hati mereka gementar.

Sesampainya di hadapan Rasulullah, Hanzalah bersuara.

“Wahai Rasulullah, Hanzalah telah munafik.”
Rasulullah bertanya. “Kenapa?”

“Ketika aku bersamamu ya Rasulullah, aku merasakan seolah-olah syurga dan neraka itu sangat hampir. Lantas air mataku mengalir. Tapi, dirumah aku bergurau senda keriangan bersama anak-anak dan isteriku . Tidakkah aku ini seorang munafik ya Rasulullah”

Rasulullah tersenyum
. Lantas baginda bersabda,

“Demi yang jiwaku di tanganNya andai kalian tetap seperti kalian di sisiku dan terus berzikir nescaya para malaikat akan berjabat tangan kalian, sedang kalian berada di atas tempat tidur dan di jalan raya, akan tetapi wahai Hanzalah, ada waktumu (untuk beribadah) dan ada waktumu (untuk duniamu)”. 

(HR. Muslim)