Personal Notes

Ikhtilat

nie blog post bkan from me..it’s other’s…kak long’s fren..hehehe~
maybe boleh share=)

Ikhtilat merupakan suatu bentuk pergaulan secara bebas yang melibatkan lelaki dan perempuan yang ajnabi. Ia merupakan suatu bentuk pergaulan yang ditegah oleh Islam. Sesungguhnya mengambil mudah persoalan ikhtilat boleh membuka ruang maksiat yang berleluasa dalam masyarakat tanpa kita sedari.

Tambahan kemajuan era teknologi sekarang, ikhtilat bukan sahaja melibatkan perjumpaan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi malah dengan kemudahan yang ada seperti Yahoo Messenger, SMS, e-mail, dan Friendster. Jarak yang jauh didekatkan, masa yang berbeza tidak menjadi masalah begitu juga dengan kos perhubungan. Budaya ini terus menjadi darah daging masyarakat kita terutama remaja-remaja.

Kadang kala perhubungan dimulakan atas dasar kerja tetapi akhirnya melarat kepada perkongsian peribadi bukan perkongsian kepakaran. Maka tenggelamlah konsep ‘kerja adalah kerja, peribadi adalah peribadi’. Kononnya hendak memahami dan mewujudkan keserasian dalam bekerja. Seolah-olah kita mencari keredhaan manusia dalam kemurkaan Allah.

Apabila wujud golongan yang menegah dan menunjukkan kaedah muamalat yang selari dengan syariat Islam maka timbullah konsep SYADID. Sememangnya Islam itu mudah dan tidak membebankan tapi tidak bermakna kita layak untuk mempermudah-mudahkan syariat Islam.

Adakah salah seorang nisa’ dan rijal menjaga maruah dan pergaulannya. Bercakap, berurusan, berjumpa dan berbincang atas keperluan? Adakah salah bagi seorang nisa’ terutamanya menegaskan suaranya dan menjaga pandangan demi menjaga maruah dirinya.
Dalam Al-Quran ada menyebut:

“Katakanlah kepada lelaki-lelaki dari orang-orang beriman supaya menahan pandangan mereka serta menjaga kehormatan mereka dan katakanlah kepada perempuan-perempuan dari orang-orang yang beriman supaya menahan penglihatan mereka serta menjaga kehormatan mereka.” (An-Nur:31)

Apabila rijal dan nisa’ berjumpa tidak kira atas apa jua keperluan dan keadaan perlulah berteman bertepatan dengan sabda Rasulullah SAW: “Tiada akan menyendiri seorang lelaki dan seorang perempuan itu melainkan syaitan akan menjadi orang yang ketiga.”

Ada yang menimbulkan alasan malas menyusahkan rakan untuk menemankan kita. Malas nak tunggu rakan. Malas itu malas ini. Besar sangatkah malas kita berbanding arahan Allah dalam Al-Quran? Tegarkah kita melawan syariatNya.

Syariat Islam turut menyarankan kepada kita untuk menundukkan pandangan. Bukan sahaja haram melihat aurat bukan muhrim malahan bahagian-bahagian bukan aurat turut dilarang.Sabda Rasulullah SAW: “Wahai Ali janganlah pandangan (yang kedua) menuruti pandangan (yang pertama) kerana sesungguhnya pandangan pertama itu adalah bagimu sedang yang kedua tidak (berdosa).”

Kalau dah bergaul dan bercampur bebas masakan kita mampu menahan dan menjaga pandangan. Usah menegakkan benang yang sememangnya basah. Ana bukanlah nak menghukum tanpa memberikan jalan penyelesaian. Jom kita berkongsi tip-tip berurusan dengan bukan muhrim:

1. Elakkan berhubungan dengan lelaki. Kalau ada peluang untuk minta bantuan dari nisa’ (bagi nisa’) dan rijal (bagi rijal), mintalah tolong mereka. Lainlah benda-benda di luar kudrat kita contohnya apabila nisa’ minta bantuan rijal soal baiki latop, kereta dan perkara-perkara yang tak mampu dilakukan nisa’. Silalah mempergunakan kemahiran dan kepakaran yang ada. Begitu jugalah sebaliknya bagi rijal.

2. Andai terpaksa berhubung dengan bukan muhrim gunakanlah perantaraan berbentuk tulisan seperti sms, nota kecil dan sebagainya. Ringkaskan dan padatkan ayat-ayat. Tak perlulah meletakkan ikon senyum yang sememangnya comel. Tak perlu disertakan dengan gelak ketawa seperti huhu, haha, hihi, hikhik. Seolah –olah kanak-kanak tadika mengajar mengeja. Apatah lagi benda-benda lain yang kurang berfaedah.

Andai terdesak sangat untuk bercakap melalui telefon, jagalah suara anda terutama nisa’ selari dengan tuntutan Al-Quran: “Wahai isteri2 nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu org yang ada penyakit dlm hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yg baik.” Takkanlah nak tunggu Allah menempelak kita dengan balaNya?

3. Tundukkan hati. Sepatutnya apabila kita berurusan dengan bukan muhrim kita perlu risaukan kemurkaanNya. Banyak-banyaklah berdoa semoga urusan dipermudahkan dan bebas daripada fitnah. Minta dariNya supaya dipelihara daripada panahan syaitan.

4. Tundukkan pandangan. Jangan tertipu dgn matapelajaran kaedah berkomunikasi yang kita belajar “make eye contact with the person you’re talking to”. Melainkan dengan kaum sejenis. Teramatlah disarankan demi membina ukhwah yang kukuh. Berwaspada dengan konsep “dari mata turun ke hati”. Tak bermakna tundukan pandangan sehingga jalan terlanggar tiang.

5. Mempercepatkan urusan. Apabila ada urusan, segerakanlah kerja. Tak perlulah sampai hendak berkongsi hal peribadi, luahan hati, gelak ketawa dan sebagainya yang tidak penting. Berbincanglah di tempat yang sesuai dan segerakan urusan. Jangan lupa peneman anda.

Teringat satu mail yang ana dapat mengenai luahan rijal. Jom kita kongsi bersama. Insya Allah ada manfaatnya.

“Lalu apa yang telah aku lakukan selama ini…Ya Rabb…tolong ampuni aku…untuk setiap pandangan yang tak terjaga, lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab… Ya Rabb…Engkau mengawasi kami tiap detik, karena kasih sayangMu kepada kami Engkau perintahkan malaikat silih berganti menemani kami siang dan malam…”
Semoga ia menjadi peringatan bagi kita. Semoga kita dapat mewujudkan biah solehah dalam keredhaanNya. Peringatan untuk diri yang lemah dan banyak kesilapan serta kekurangan dan sahabat-sahabat Islam yang dikasihi”

“Elakkanlah berhubung tanpa urusan yang benar2 penting dengan wanita2 (berlawanan jantina) kerana di situlah letaknya jalan SYAITAN”.


*

Personal Notes

failure made it sweeter

alhamdullilah...
yeay!!yeay!!
da dapat P..
it’s embarassing atceli,sbb owunk laen da dapat lama dah,kte baru nak dpat..wahaha..
so,4 da second trial,i had done with it=)
wah,xyah dah pegi kotaraya..
i think,if i passed 4 da first trial,i wont this happy..*smile*
all things happens cause of their owns reasons,kan..
aduii..bulan 12 agi dop ulang alik..
it’s a my first school that i gonna say..i din very lyke it..wa~sorry3..hehe..
but still,it taught me many things..
started from da motorcyle+car stuff,
i got others too…the people=)
eyy,i meant..byk sgtla jnis owunk ni..best jumpe ramai owunk tiap2 hari..
the xperience+noeledge added wif the frens added..
thanks people~
n thanks 4 da [good luck] in the morning..;p
i planned dat i’m not goin to tell any1 dat da test arini..6t xpass pulak..
heheh~

fuh..it’s done..no need to think bout it anymore^^
ehem,moto??..
i decide to drop it anyway..;P

Personal Notes

specially dedicated to che kuyah=)

happy bday,che kuyah=)
xyah nyanyi la sini…ore nyanyi doh malle;p
u’re da special1 ok,sbb ore nyanyi..ore laem dop pom~
hahahhaa…[macamla sdaq sgt]..mujo yah xttup tlinga jah;p

yah,

  • sweet 18th, ok
  • good luck 4 da interviu tomorrow..eh2,silap,all the best..;p..heheh~
  • dont think too much psal interviu jpa tu..boleh punya..insyaalah=)
  • enjoy ur holiday kat KL,yup~
  • maintain cute(^~)

here,i want to thanks u sgt2,billion n millions..
i’ll nva 4get wat u’d done 4 me..
wahlaw~f5 ari2 mmg difficult tyme ah..aduii~
ngoti eyh..i’ll nva changed this statement..
tryin to 4give isn’t tryin to forget,kan..
i’m tryin to 4get..but it’s hard..owh..
i’ve to admit there’s no 1 dat could understand me lyke u could..
u’re olwez be beside me,u knoe..
understandg sgt2 lorh..
from da beginng to the end~
keep it up..

thanks 4 da
nice hug u gave me=)
nice shoulder
nice advices
nice words
nice expectation
n all lah~
1 thing 4 sure,i’ll nva 4get u..
ble da jumpe new frens 6t,tolong ckap kat dorang..
“kawan sy pesan,u have to be proud to be my frens”
;p

happy bday,kuyah
hidup mentos sour! [err,ape nma coklat tus??]..hehe~

luxeFrame

sweet 18th dear~

dear the everdearest~

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan,erm?…;P
Allah selamatkan kamu…=)

happy birthday to u..
happy birthday to u…
happy birthday to the everdearest..
happy birthday to u…=)

sweeth 18th^^
semoga panjg umo,murah rezeki…
hopin dat u get wat u’re dreamin 4~
blaja btol3 ok..jgn malas2…;p
lagi??…err…i lost my words la…dunno why..
(^~)

notes=”10 apr bday sape ek??”…nak gune agi ke ayat ni??..;p
=comes here la,get ur present here…hoho~

*talian telekom+maxis+celcom telah mengesahkan bahawa dalam masa seminggu ni…line mmg bz sgtla….ape sbb xtaw..*…
ehem.nota ini adalah untuk dat buffday person itu…kamukah itu??…;P
hahhahaa~

luxeFrame

happy bday,sumy=)

Happy Birthday
New Graphics


sweet 18th;)
jadi makin matured,ya…hahahaha
[nway,suke sumy yg childish2 lor;p]
hepy2 olwez,k
nva 4get me(”,)
do remember ur rumput yg me simpan ok,tyme we borak2 tepi tvroom lpas latihan kot ptg2…
yup,mse tue,it was a difficult tyme to be an alpharian;p
thanks 4 da tyme spent=)
~frenz 4 eva~
Personal Notes

alfurqan-ayat 74=)

last nite ikot my mum pegi skolah lama…there’s a motivation for da bdak2 darjah 6..well,lame da x p attend such event…da last,i think,mser abg Raja dtg tyme lpas K.O.T..
best!
xrugi pegi=)
touch’y tgk bdk2 laki pi cium n hugged their mum…hope diorang sume berjaya+jd anak2 soleh n solehah sumernye…
ha!,,,nak share sumtin ni…motivator tue pesan..

amalkan ayat 74 surah al-furqan..
agar dapat pasangan n anak2 yg jadi penyejuk mata n hati…
sape xnak,kan??
ameen^^~
slamt beramal,k..