Personal Notes

How Passion Brings Naela Ali Into Places (A Quick Interview)

Salon by Houzcall

1520483715045

Stroll to local bookstores and you’ll easily spot this lavishly illustrated books on the best seller’s shelves.

It was a rainy day,
with a hot darjeeling tea,
warm striped blanket
and polka dot socks.
One perfect moment
to read stories
for cats.

With such a simple and plain synopsis written in the backside of the book, expect a heart-warming short stories inside (complete with related illustrations), all made with pure love and passion towards drawing and writing itself.

Our team personally love this book – Stories For Rainy Days – and we wanted to know more about the person behind this amazing artworks.

And thankfully we had the chance to talk to the author, Naela Ali, a 24-year-old graphic designer and illustrator.

1520483745469

Here’s the conversation we had about her hobbies, her struggles in career until her project she’s working on.

Read more, and get inspired.

1. We see that you…

View original post 955 more words

Personal Notes

Story for Rainy Days Vol.2 – Naela Ali

Deabeata

WhatsApp Image 2018-02-25 at 13.15.54

Ga paham sih apakah menulis isi sebuah buku itu dinamai penjiplakan atau bukan. Tapi mau aku tulis aja, ada bagian yang bagus di salah satu buku favorit aku : Story for rainy days Vol. 2 yang harus banget kalian baca! Gini isinya :

“This year has been the year of learning. I Learned to bring out the best of me.

I learned that sometimes what you want isn’t always what you need.

I learned that to love is to be brave.

I learned to fix things so I could be better.

I learned that it is okay to let go of people who hurt me and I deserve better.

I learned that sometimes through the bad of times we will understand the beauty of life.

I learned that when the universe says that it is time, it is time.

I learned that true love will come in the end as…

View original post 49 more words

Personal Notes

Nota: Tuan Khairul Hakimin

Ramai yang tanya saya, bagaimanalah nak manfaatkan sosial media ini supaya apa yang kita tulis, beri kesan kepada masyarakat, bukan sekadar di lapangan Facebook ini sahaja.

Dari tahun 2015 ini yang saya buat dan demi Tuhan yang maha pemurah, Allah luaskan semula dan buka pintu-pintu lain untuk saya.

1. Saya suka beli dari jalanan. Ambil gambar, sebelum makan, ambil gambar lagi dan lagi. Dan sekiranya sedap dan berpuas hati, saya akan tulis di media sosial. Lengkap dengan lokasi dan harga.

Ia memudahkan orang yang baca, boleh beli terus selepas itu. Pekedai / penjual akan dapat iklan percuma dari pelanggan seperti kita dan kita memudahkan urusan dia.

2. Saya suka bersembang dengan orang lain. Syaratnya saya hanya tanya 2-3 soalan sahaja, dan biarkan si dia bercerita. Saya ambil yang positif sahaja dan akan tanya dia boleh tak saya kongsikan di sosial media.

Biasanya cerita baik yang kita kongsikan, akan dapat kesan yang baik juga.

3. Setiap kali mengembara (travel), saya putuskan hanya bercerita benda baik. Sekiranya ada hal yang perlu berjaga-jaga dan berhati-hati, maka saya akan tulis dalam bentuk dos and donts.

Bercerita keburukan budaya, manusia, fasiliti serta hal-hal tidak baik akan merosakkan nilai penulisan itu sendiri.

4. Sekiranya berhadapan dengan makanan yang tidak elok, rosak, basi, pekerja sombong dan sebagainya. Elak dari menulis di sosial media. Uruskan di alam realiti.

Ia jauh lebih baik.

5. Elakkan bertempur dengan sesiapa dalam memberi pendapat di ruang komen. Posting mesti lawannya posting.

6. Iklan dan promosi bisnes kawan-kawan. Merekalah tunjang hidup kita walau jarang nak bertegur sapa. Kawan ini, doanya makbul dalam diam-diam.

7. Banyak-banyak membuat posting yang buat orang gembira, nasihat dan pesanan dari memberi gelisah dan benci-benci. Ianya memberi kebahagiaan kepada orang lain.

Ini sahaja yang saya ulang dan ulang. Saya tegas dalam hal begini. Cikgu saya pesan banyak kali, apabila kalian membuka jalan untuk memudahkan orang lain, pastinya Tuhan juga memudahkan kalian.

Hari ini syukur alhamdulillah, Tuhan mudah-mudahkan urusan kita semua. Dan lihatlah hadiah dari Tuhan selepas ini datang dengan sebanyak-banyaknya.

Sebarkan kebaikan, keberkatan akan datang bersama rezeki mencurah-curah kepada kalian.

Cubalah.

Khairul Hakimin Muhammad,

Semoga bermanfaat.

luxeFrame

Pemeriksaan Kesihatan Percuma Shaklee

imageimage

Agak terkejut jugak Ainin tadi bila dapat tahu,
Ada laki cina umur baru umur 30 dah osteoperosis!

Guys kalau ada kesempatan free check overall health, beside from cholestrol dengan glucose level, sangat penting juga yaa tahu level kita punya ketumpatan tulang.

Memang tak nampak tulang kitaa ni 😂 di compare kan dengan skin yang orang jaga sesungguh, tapi tulang la yang support kita buat any activities kann

So anybody yang dekat dengan area sunway or puchong, boleh attend this community health event esok okeh?

Yang harini dah settle😊

Just dont miss the chancee. Rush to Shaklee Office now at Sunway Geo Tower 🎉

Personal Notes

Bisnes | Kosmetik

Empiris ESM

#BisnesX

Malam ni kita cerita bisnes kosmetik.

  • Rule #1 Jangan ada fikiran: “Saya mahu jual barang (kosmetik)”…
  • Rule #2 Don’t forget Rule #1.

Sebagai owner produk, bila u tanya soalan ini,

– “Macam mana nak jual barang”….

The answer is,

– Soalan tu da salah.

Bila soalan salah, maksudnya cara berfikir salah. Kalau tak betulkan, sampai ke tua bawa think, feel, action macam tu. The consequences is, u tak boleh pergi travel jauh + pakai audi.

As owner produk kosmetik apa yang u patut buat?

1. BLOG / BRANDING

Kalau cerita fasal branding, usahawan baru tak dapat tangkap. So, kita guna bahasa yang mudah > Buat + Blog = Buat Blog. Bila blog u naik = Branding u akan naik = U boleh pakai audi. I love this… Sweedskin: “Kecantikan disebalik sains“… So, u ada tagline tak? Start to design your tagline ok, sbb tagline antara faktor sesuatu…

View original post 1,386 more words

Personal Notes

Bisnes | Gerai Burger

Empiris ESM

#BisnesX

Bisnes | Gerai Burger

Soalan.

“hye u, i waktu siang keje gomen, buka gerai beger start jam 6 ptg – 11.00 mlm. share partner dengan sorang lagi kawan. so bersih setiap seorang purata dalam rm35 semalam. ada apa2 yang u boleh suggest?”..

Hai u. Maknanya u sudah boleh jadi kaya kalau macam tu. Ini idea untuk u. Sebelum masuk idea, kita main falsafah dahulu.

  • Orang kaya = fokus kepada aset
  • Orang miskin = fokus kepada liabiliti.
  • Golongan pertegahan = fokus kepada liabiliti yang dianggap asset.

Kesimpulan: Kalau nak kaya, fokus kepada asset. Bila sebut fasal asset, u kena terima masa 3-5-7 tahun. Tak sanggup? mean, M’sia masih aman. Keep looking magic formula, yang formula itu mmg tidak pernah wujud. Thats why, ramai yang kecewa, hidup malapetaka akhirnya. Kalau sanggup, welcome to G20% club.

Ok, jom start. Ini barang makan masa 3-5-7 tahun.

1. ASET GOLD

Beli 10g /…

View original post 662 more words

Personal Notes · Sembang Business

Analisis: Ebook Formula Rahsia 100,000 Followers

Idea bernas bila IH suggest baca novel kalau rasa posting marketing kurang feel bab cerita:)

Empiris ESM

26732902_1788301097856497_728717943_o

Bagi yang berminat email kepada.

  • Harga ebook ini : RM50
  • Email : Penulis.ESM@Gmail.com
  • Tajuk : Formula Rahsia 100,000 Followers

Kita bincang sedikit-sebanyak perihal info yang ada dalam ebook ini.

1. What We Learned Here? 

1. Penulis ebook ni cerita tentang experience n kelebihan viral.

  • Apa yang dia kaji.
  • Macam mana dia start.
  • Apa kesan selepas dapat tune penulisan viral.
  • And case sturdy personal, program charity n business.

2. Dia cerita tentang proof of work > User Experience.

  • Dekat u punya wall 80% sepatutnya cerita > User Experience.
  • 20% cerita ciri2 produk, info, tip2, etc..
  • Baca artikel i yang lepas >>> https://goo.gl/FrJEK3

3. Teknik penulisan.

  • Dia namakan Story Telling Viral.
  • Makna penulisan dalam bentuk penceritaan.
  • Penulisan jenis akademik yang mengantuk tak sesuai.
  • Kena latih menulis secara bercerita yang santai dan ringan.

4. 4 Pangkat Media Social

  • Kena capai tahap 4 > influencer.
  • Makna penulisan tu ada pengaruh yang besar.
  • Ini datang…

View original post 5,124 more words