COD Shaklee Kerteh

Spesifik dalam Berimpian

Pagi pagi ni, teringat pulak mentor Ainin, master Ainul pesan.

Memang, dreams wont fail. Mimpi dan impian semua percuma, dan sebagainya quote lain. Tapi mesti ada tindakan.

In targetting goals, kena ada satu ukuran untuk nak achieve that target. Tak boleh main state dan dreams sajee.

Bukan dalam bisnes atau finance saja,
Contohnya lah impian nak jadi isteri solehah. Tapi whats the action to make you move from point A (now) to point B (dreams)

Kena specifik, contohnya nak jadi isteri solehah
– kena masak berapa kali. Nak masak apa.
– solat 5 waktu nak berimamkan suami. Okay, kalau dapat 3 kali solat dalam sehari tu dah improve.
– nak kemas rumah macammana.

Dalam ibadat pula, macammana? Contohnya.
– nak solat awal waktu, contohnya minggu ni kena achieve terus solat after azan.
– so bila kita dapat achieve macamtu minggu ni, maksudnya kita dah improve.

Dalam bisnes pula,
Harini, nak bantu berapa ramai orang?

Robin Sharma selalu kata, small wins everyday lead to BIG WIN in one year.

Okay ingat tu. State siap siap, bukan nak achieve apa je, determine kita nak achieve MACAMMANA. Be specifik orang kata 😊

Hai gais.
Assalamualaikum.
Selamat pagi 😊

COD Shaklee Kerteh · Energizing Soy Protein (ESP)

Kenapa ESP sesuai untuk sahur?

Sooo proud of my menteee
Orang kedua yang ainin jumpa sesharing bahagi bahagi ESP dengan ummii 😊

Risau diaa ESP diaa tak sampai lagi sebab current stok dah nak habisss

Haaa ramai kan yang #shakleesahur dengan ESP dan cinch yeayyy im happy

Tau tak apa beza dia dengan nasik?

Perasan tak kalau kita makan nasik, kita cepat kenyang tapi cepat pulak lapar?

Sebab nasi putih punyai indeks glisemik tinggi.

Semakin tinggi indeks glisemik menyebabkan gula dalamnya dilepaskan dengan mendadak. Pada satu tahap tenaga pun menurun.

Tapi berbeza dengan esp yang mempunyai indeks glisekik cuma 39. Pelepasan tenaga secara perlahan lahan dan lebih lama.

Ala macam kita lari marathon laa. Lain dengan lari 100meter. Marathon kita cool and steadyy. Tapi kena keep the energy 😁

Jadi kita kenyang lebih lama, tak rasa lapar berkeroncong bagai. Lagipun ia beri tenaga tak letih dan boleh fokus kerja sampai berbuka.

Esp sangat terbaik diamalkan masa puasa sekarang ini tauu dannn ESP baru je restokk semalam yeayyy alhamdullilahh πŸŽ‰

Okaylaah semuaa
Selamat bersiap untuk berbuka nanti! Nanti berminat untuk order ESP, just telegram ainin or whatsapp at 0145291689 🌹

Salam bulan Alquran osooo

#embracingRamadhan

 

COD Shaklee Kerteh · Gleam769 · sembang business

Kelas Sofselling | Bisnes Shaklee

image

 

Yeayy alhamdullilah settled kelas for todayyy
First kelas untuk june 😍 kata master hafsah, beliau habiskan RM 30K untuk semua outside kelas, but alhamdullilah share dekat kami freee jee

To be heard, listen first.
To be a great mentor, be a great follower first!

Looking forward untuk next class hari ahad ni pulak πŸ’ͺ🏻

exclusive for LATfamily & GleamEmpire ✨

Antioxidant · COD Shaklee Kerteh · Enfuselle

Enfuselle untuk kulit berminyak

image

Bangun pagi pagi
Cuci mukaa lagi 🚿

Haa nilah dia pencuci muka #enfuselle shaklee yang orang tatau dia wujud tu πŸ˜‚. Sejak #nutriwhite dah habis, ainin nak try yang ni pulak! Yang paling penting, full of antioxidants and no dangerous chemicals to be worried about 😍 bayangkan syarikat nutrisi keluarkan produk skincaree oso. Ainin bayangkan nutrisi yang best best dalam produk skincare diaaa boleh tak ? πŸ˜‹

This one is for oily skin. Kalau yang dry punya, texture dia macam putih putih gitu. Lebih kepada lotion. Yang ni gel 😊 #aininshaklee #aininsharing

 

COD Shaklee Kerteh

Kencing yang tidak dapat dikawal | urinary Incontinence

 

image

Okeh, nak tunaikan janji:) Boleh tonton video ainin dekat FB Ainin Sofia Mohamad Napi

Mingu lepas, ainin dapatlaa hadir talk pasal urinary incontinence. Apa tuuu? Basically urinary incontinence ni adalah cabang kepada overactive bladder, yang menyebabkan kencing tidak terkawal dan tidak dapat dikawal.

Selalunya, benda ni terjadi kepada golongan emas dalam kalangan ladies, masa bersin, batuk, ketawa, angkat barang berat dan sebagainya, kesian tauu, sebab bila perkara ni terjadi, ini sangat menganggu kehidupan sosial dan peribadi seseorang wanita tu.

Sebenarnya, orang-orang muda pun ada possibility untuk kena. Kenapa sebenarnya benda ni terjadi? Sebaabb otot pelvic mereka atau otot yang menyokong pundi kencing dan salur kencing dah jadi lemah.

Otot-otot tu ni jadi lemah, biasanya kerana kehamilan, normal birth giving, obesiti, batuk kronik, banyak buat kerja-kerja berat dan keturunan pun adalah salah satu punca dia jugaklaa.

Dan jangan risau, inshaaAllah isu ni boleh dirawat dan possibility untuk kembali normal tu ada:)

First option yang duketor akan suggest ialah bladder training dengan catatan bladder diary. Dr Bahiyah pesan, kalau kita tengah rasa-rasa untuk membuang air kecil, seboleh-bolehnya, jangan terlalu melayan, sehingga SANGAT kerap pergi ke toilet. Nanti otot yang mengawal pundi kencing menjadi lemah dan pundi kencing juga akan otomatik jadi mengecut.

Jadi, latihan ini sangat penting dalan bladder training.

Siapa pernah dengar pasal Kegel exercise? Haa exercises ini pun penting untuk melatih kembali otot pelvic, tak limited hanya pada orang yang menghadapi isu urinary incontinence, tapi juga ibu-ibu yang sudah bersalin mahupun yang sudah berkahwin.

Selalunya doktor akan pilih option ni dulu, dengan bantuan physiotherapist. Then, patients kena konsisen dengan exercises ni dulu for a few months.

Approach yang lain adalah pharmaceutical, botox dan surgeryy. Haa botox pun boleh merawat. Tapi tulah, approach ini ada jangka masa yang limited dan surgery pun orang tak prefer sangat kerana bersifat ‘invasive’.

Dan nak tahu takk, Kegel exercise ataupun bladder training tuh sangat membantu kita ladies, walaupun kita kena urinary incontinence ataupun tidak. Rajin-rajinlah exercises!

Nak tahu exercises tu macammanaaa?
Boleh google kegel exercises atau seek info from the physiotheraphyst:)

Persoalan fiqh dan ibadat pulak, ofkoslaa sangat stress kann dengan isu nak jaga wudhu. Kadang kadang kita dah berwudhu, tetiba, terkencing pulee. Macammana pulak bila benda ni terjadi masa tengah solat?

Apabila perkara ini berlaku, kita treat dia macam isu istihadah. Means, cuci sehingga yakin, ambil wudhu selepas masuk waktu dan pakai pantiliner atau pampers supaya kita dalam keadaan suci untuk beribadah. Jika terbatuk ketika solat dan jadi tak suci balik, perkara ini dimaafkan dan kita boleh meneruskan solat seperti biasa ❀️

Semoga membantu!

Al-quran

Hujan dan Ramadhan

Analogi indah.

Ramadhan – Hujan Lebat Penuh Dengan Rahmat

Seorang ulama’ telah menulis bahawa Ramadhan adalah umpama hujan yang lebat. Walaupun semua orang berpeluang untuk mendapat sebanyak air yang penuh keberkatan yang Allah SWT kurniakan, tetapi tak semua mendapat air yang sama banyak.

Ini adalah kerana banyaknya air yang kita perolehi bergantung kepada sebanyak mana air yang dihajati dan sebesar mana takungan yang kita sediakan.

Seandainya kita hanya menyediakan sebuah cawan untuk menakungi air yang mencurah-curah itu maka kita akan mendapat secawan air. Sekiranya sebuah baldi yang disediakan, maka yang kita perolehi hanyalah sebaldi air. Jika kita mampu menyediakan takungan seluas tasik, maka akan kita perolehi sebanyak itu pula air hujan yang Allah SWT kurniakan.

Demikian pula halnya dengan Ramadhan. Banyak manakah kurniaan Allah SWT dalam Ramadhan yang kita hajati dan persediaan apa pula yang kita lakukan untuk mendapat kelebihan bulan yang penuh dengan kelebihan ini.

Marilah kita semampu mungkin menagih keampunan Allah dan kasih-Nya dan terus menerus menjalankan aktiviti-aktiviti yang telah disyari’atkan oleh Allah SWT untuk menyuci dan merawat hati kita. Semoga mendapat sebaik-baik ganjaran.

Credit : Ustazah Fatimah Syarha

Personal Life

Telekung Siti Khadijah untuk Hari Ulang Tahun Kelahiran Mak

Assalamualaikum semuaaa
Jumaat lepas, i got the chance to buy mum her birthday gift!
This gift was our siblings’ sharing. Build our whatsapp group dan kumpulkan dana, and last sekali, ainin belikan sebab kebetulan butik telekung siti khadijah ni baru bukak dekat Mesra Mall, Kerteh.

Sebenarnya, Ainin pun tak sure kenapa telekung ni femes sangat tapi bila tengok dekat design kepala telekung diaaa, no wonderrr πŸ™‚ design dekat kepala, dia buat pemakainya berasa selesa.

Tampak mewah, dengan lace yang cantik. Material fabrik telekung ni adalah kapas, tapi tak jarang dan tak kasar.

Telekung siti khadijah mak yang first namanya ialah Maryam, tapi rupanya Maryam punya keluaran adalah khusus dan terhad untuk jualan dekat Go Shop sahaja, dan makluman daripada staffnya, telekung Maryam sudah out of stock.

Basically, telekung SK punya 3 design yang utama. Classic Signature ialah telekung putih dengan sulaman di hujung telekung, berharga RM 245. Dua telekung lagi pula berharga RM 239 dan RM 229, hanya berbeza pada design di hujung telekung.

Telekung SK punya pelbagai warna dan pelbagai saiz. Saiz ni basically merujuk kepada saiz pada kepala kita.

image
Butik telekung Siti Khadijah di Mesra Mall, KertehΒ 
image
Design berbeza pada hujung telekung: RM 229
image
RM 239
image
close up design
image
close up design

 

image
warna pink RM 239
image
Kotak atas permintaan, tambah RM 14.50

image

 

Alhamdullilah, terima kasih telekung Siti Khadijah! Telekung kedua jenama SK mak berwarna gold, untuk mak menunaikan solat dengan khusyuk dan selesa:)